W poniedziałek, 30 maja, uczniowie klas trzecich wraz z opiekunami mgr Jadwigą Peret, mgr Danutą Mazur, mgr Anną Masajadą i mgr Marceliną Stalą pojechali na wycieczkę do Opatowa.
Naszym celem była istniejąca od ponad 100 lat Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, która słynie
z produkcji uwielbianej przez wszystkich Krówki Opatowskiej. W Zakładzie Cukierniczym mieliśmy okazję dowiedzieć się i zobaczyć, jak powstaje słynna „Krówka” – do dziś wyrabiana i pakowana ręcznie. Jest produkowana z naturalnych składników – mleka krowiego, cukru, syropu i tłuszczu roślinnego. A przez szybę obserwowaliśmy panie, które zawijają pokrojone krówki w etykietki w niewiarygodnym tempie, bo nawet ponad 300 sztuk w ciągu 30 minut.
Następnie odwiedziliśmy opatowską „Krówkarenkę”. Na początku dzieci oglądały pokaz multimedialny,
z którego dowiedziały się, jakimi metodami odbywa się produkcja krówki. Później panie zaprezentowały krojenie i zawijanie cukierków w papierki. Wreszcie nadszedł czas na pokazanie swoich umiejętności. Każde dziecko otrzymało pokrojone już cukierki i gotowe etykietki do zawijania. Zadaniem każdego dziecka było dokładne zawinięcie krówek. Na początku było troszkę trudno, ale trening czyni mistrza. Udało się prawidłowo zawinąć niemal wszystkie słodkości. Dzieci otrzymały kolorowe kuferki, do których spakowały cukierki.
Potem przyszedł czas na słodką niespodziankę: pyszne naleśniki z bitą śmietaną, borówkami i polewą truskawkową. Pychota ! W międzyczasie można było dokonać zakupu krówek w różnym asortymencie: krówki mleczne, waniliowe, czekoladowe, miętowe, cynamonowe, piernikowe, migdałowe czy z kawałkami śliwek.
Korzystając z pięknej pogody odwiedziliśmy także pięknie zdobioną kolegiatę pw. Świętego Marcina
z Tours. Jest to najcenniejszy zabytek Opatowa, którego początki sięgają XII w.
Z bagażem pełnych wrażeń i pamiątek wróciliśmy do domu.
mgr Danuta Mazur
mgr Jadwiga Peret