Stołówki szkolnej na okres od 22.04- 26.04.2024 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
Poniedziałek 22.04 | Zupa pomidorowa na maśle (mleko) z ryżem pełnoziarnistym, marchewką, selerem, pietruszką korzeniem, zieleniną, zabielana śmietaną (mleko), Chleb orkiszowy (pszenica, żyto, owies). Sezonowy owoc. Herbata z cytryną | Racuchy (pszenica, jaja, mleko) z jabłkami. Herbata owocowa |
Wtorek 23.04 | Pieczone nuggetsy z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych (mleko, pszenica, jaja). Kasza kuskus (pszenica) z masełkiem (mleko). Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, słonecznikiem i koperkiem. Sok tłoczony z owoców 100% | Bułka ziarnista (pszenica) z masłem (mleko), jajkiem w plasterkach, rzodkiewką, szczypiorkiem. Kakao na mleku. |
Środa 24.04 | Parówka drobiowa (białko sojowe) zapiekana „pod pierzynką”z sera mozzarella (mleko), ketchup (gorczyca, seler), chleb złotnicki (pszenica, żyto) Słupki papryki Herbata owocowa | Kluski śląskie (pszenica, jaja) z masłem (mleko) – wyrób własny. Kompot. Winogrono |
Czwartek 25.04 | Makaron spaghetti (pszenica) z sosem mięsno – warzywnym (cukinia, cebula, marchew) (pszenica, mleko). Mandarynka. Herbata z cytryną | Jogurt truskawkowy na jogurcie naturalnym (mleko) i maślance (mleko) – wyrób własny. Chałka (pszenica, jaja, masło (mleko)) z masłem (mleko). |
Piątek 26.04 | Pieczony kotlet mielony z miruny (ryba, jaja, pszenica) Ziemniaki z dod. masła (mleko) i koperku, Surówka z sałaty lodowej, papryki, ogórka, cebuli czerwonej, kukurydzy i szczypiorku, pokropiona oliwą z oliwek. Kompot owocowy | Szarlotka (pszenica, jaja, mleko) – wyrób własny. Herbata z cytryna |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie
u intendenta.
Intendent: …………………… Uzgodniono z kucharką: ………………….…… Zatwierdził: …………………………