JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 16.09- 20.09.2024 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek „gorący” przedpołudniowyPosiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej
Poniedziałek 16.09Makaron pszenny (pszenica, jaja) z masłem (mleko) i twarogiem (mleko). Arbuz Kompot owocowyHot dog”: bułka pszenno – żytnia z parówką drobiową (z dod. białka sojowego), sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem, papryką, czerwoną cebulką, kukurydzą, ketchupem (gorczyca, seler), szczypiorkiem  . Herbata z cytryną
Wtorek 17.09Pulpety z mięsa wieprzowego (jaja, pszenica), ziemniaczki z cebulką, buraki ćwikłowe. KompotChleb orkiszowy(pszenica, orkisz, owies, żyto) masło (mleko), wędlina drobiowa (soja), rzodkiewka, szczypiorek. Talarki marchewki Kakao na mleku
Środa 18.09Zupa gulaszowa z mięsem i warzywami (jaja, pszenica, mleko, seler), chleb wiejski (pszenica, żyto, mleko, sezam) Herbata z cytryną Kasza kuskus (pszenica) z musem jogurtowo- truskawkowym (mleko)  
Czwartek 19.09Filet drobiowy z pieca (mleko), ryż z masłem (mleko), Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchewką KompotKoktajl owocowy (bananowo – borówkowy) na jogurcie naturalnym (mleko) – wyrób własny Bułeczka maślana (jaja, pszenica, mleko)
Piątek 20.09Paluszki  rybne  w panierce (ryba)  (pszenica, jaja), kasza bulgur (pszenica), mizeria ze śmietaną (mleko). KompotChleb graham (pszenica, żyto), masło (mleko) ser mozzarella kulka (mleko), sałata, pomidor, bazylia. Herbata owocowa

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie  z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.

Intendent: …………………  Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził:   ……………………………………