Stołówki szkolnej na okres od 13.01-17.01.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
Poniedziałek 13.01 | Zupa ogórkowa na maśle (mleko) z ryżem, marchewką, selerem, pietruszką korzeniem i natką, zabielana śmietaną (z mleka), Chleb „wiejski” pszenno – żytni (gluten) Owoc, Herbata z cytryną | Placki ziemniaczane (gluten, mleko, jaja) z białym serem (mleko,) z dod. śmietany (mleko) Herbata z cytryną |
Wtorek 14.01 | Potrawka z kurczka (z dod. mąki (gluten)) z ryżem (mleko) i warzywami (marchewka, pietruszka, seler, por,kukurydza, papryka) Sok tłoczony | Bułka ziarnista (gluten, soja,sezam) z: masłem (mleko), szynką z indyka (soja), papryką świeżą, sałatą zieloną. Herbata malinowa. |
Środa 15.01 | Ryba panierowana pieczona (jaja,gluten) z kaszą bulgur (gluten) z dodatkiem masła (mleko). Marchewka duszona z groszkiem na maśle (mleko) Kompot owocowy | Koktajl truskawkowo-bananowy na jogurcie naturalnym (mleko) i maślance (mleko)– wyrób własny, Rogalik z toffi (gluten,jaja) |
Czwartek 16.01 | Klopsiki wieprzowe (gluten, jaja) w sosie pomidorowym (mleko) z ziemniakami z masłem (mleko) i koperkiem , Surówka z kapusty, marchewki, jabłka, ogórka kiszonego, pestek dyni, natki pietruszki z dod. majonezu (gorczyca, jaja) Kompot owocowy | Chleb graham (gluten) z maslem (mleko), jajkiem na twardo, rzodkiewką, ogórkiem swieżym i szczypiorkiem. Kakao (mleko) |
Piątek 17.01 | Krupnik z kaszą pęczak (gluten,seler) na mięsie z ziemniakami, zabielany śmietaną (mleko) z zieleniną, Chleb wiejski (gluten), owoc, Herbata z cytryną | Kopytka (gluten, jaja) polane masłem (mleko) z musem jagodowym. Kompot owocowy |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
Intendent: ………………… Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził: ……………………………………