JADŁOSPIS

Jadłospis stołówki szkolnej 20.03 – 24.03.2023 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie opracowany w uzgodnieniu z dietetykiem.

DataPosiłek przedpołudniowyPosiłek podczas świetlicy ok. godz. 14-ej
Poniedz. 20 IIIMakaron (z kaszy pszennej, jaj) polany masłem (z mleka) z twarogiem (z mleka), owoc, kompot z owoców mieszanychBułka ziarnista (mąka pszenna i żytnia, mieszanka ziaren – m.in. soja, sezam) z masłem (z mleka), schabem wędzonym, sałatą zieloną i ogórkiem, herbata z cytryną
Wtorek 21 IIIKurczak „po chińsku” z ryżem, warzywami (selerem), natką pietruszki, z dod. mąki pszennej i masła (z mleka), kompot z owoców mieszanychJogurt gruszkowo – bananowy na jogurcie naturalnym (z mleka) – wyrób własny, chałka (mąka pszenna, jaja) z masłem (z mleka)
Środa 22 IIIKotlet wieprzowy „mielony” (bułka tarta (mąka pszenna), jaja), kasza bulgur (z pszenicy) z masłem (z mleka), buraczki ćwikłowe, kompot z owoców mieszanychDrożdżówka z jabłkami prażonymi (mąka pszenna, jaja), kompot z owoców mieszanych
Czwartek 23 IIIKopytka (mąka pszenna, jaja) – wyrób własny –  z polewą masłową (z mleka), owoc, kompot z owoców mieszanych Zapiekanka: bułka pszenno – żytnia z wędliną i serem mozzarella (z mleka), ketchupem, szczypiorkiem, słupki papryki, herbata rumiankowa
Piątek 24 IIIRyba miruna panierowana (bułka tarta (mąka pszenna), jajka) pieczona,  ziemniaki z koperkiem, masłem (z mleka) i mlekiem, marchew z brzoskwinią, kompot z owoców mieszanychChleb graham (pszenno – żytni) z masłem (z mleka), pomidor z bazylią, ser mozzarella (z mleka), herbata z cytryną

Z przyczyn losowych niezależnych od nas zastrzegamy możliwość dokonywania zmian w jadłospisie.

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie  z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszca w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.

 

Skip to content