JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 06.05- 10.05.2024 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek „gorący” przedpołudniowyPosiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej
Poniedziałek 06.05Zupa pomidorowa na maśle (mleko) z ryżem pełnoziarnistym, marchewką, selerem, pietruszką korzeniem i natką, zabielana śmietaną (z mleka),  Chleb graham (pszenica, żyto), Słupki warzyw (papryka, marchew), Herbata z cytrynąPlacki ziemniaczane (pszenica, mleko, jaja) z serem białym (mleko) z dod. śmietany (mleko). Ćwiartki jabłka Kompot owocowy.
Wtorek 07.05Potrawka z kurczaka z kaszą jęczmienną perłową z masłem (mleko) i warzywami (por, kukurydza, papryka, marchew, seler), z dod. mąki pszennej KompotChleb orkiszowy (pszenica, orkisz, owies, żyto) z  masłem (mleko), ser mozzarella kulka (mleko), sałata, pomidor, bazylia, szczypiorek. Herbata owocowa
Środa 08.05Zupa gołąbkowa z mięsem wieprzowym mielonym, ryżem, kapustą, porem, marchewką, cebulą, pomidorami, zabielana śmietaną (mleko), z dod. masła (mleko) Chleb wiejski (pszenica, żyto, mleko) posypany sezamem, Owoc, Herbata malinowaKopytka (pszenica, jaja) z polewą masłową (mleko) – wyrób własny, Pomidorek Kompot
Czwartek 09.05Pieczony schab w sosie własnym, Ziemniaki z masłem (mleko) i koperkiem, Surówka z: kapusty, marchewki, jabłka, ogórka kiszonego, pestek dyni, natki pietruszki, z dod. majonezu (gorczyca, żółtka jaj), Kompot truskawkowy.Jogurt owocowy pitny Łaciaty (mleko), Chałka (pszenica, jaja, masło (mleko) z masłem (mleko). Banan
Piątek 10.05Pieczony kotlet mielony z miruny (ryba, jaja, pszenica) Kasza bulgur (pszenica) z masłem (mleko) i pietruszką. Surówka marchew z brzoskwinią Kompot owocowy.Bułka pszenna z masłem (mleko), pasztetem drobiowym (pszenica), sałatą lodową, ogórkiem kiszonym, pomidorem i szczypiorkiem Herbata z cytryną .

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie 
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie
u intendenta.

Intendent: ……………………  Uzgodniono z kucharką: ………………….……  Zatwierdził:  …………………………