![](https://zspczermin.pl/szkola/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/Bez-tytulu-2.jpg)
Nasza żywność, to, skąd pochodzi i jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co jemy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety.
W tym roku szkolnym uczniowie klas drugich uczestniczyli w programie edukacyjnym ,,Dieta przyjazna planecie”. W dniach 21-22.03.2023 roku w bibliotece szkolnej odbyły się dwa spotkania o tematyce diety planetarnej. Pierwsze dotyczyło produkcji i transportu żywności, drugie – cech diety przyjaznej planecie oraz marnowania żywności. Porównano produkcję żywności w wielkoobszarowych gospodarstwach z tą w małych gospodarstwach ekologicznych i ogródkach przydomowych. Udowodniono, że dla środowiska lepiej jest, gdy wybieramy nasze lokalne produkty, występujące w danym sezonie, niż egzotyczne, sprowadzane z zagranicy. Porozmawiano o cechach diety planetarnej i o tym, w jaki sposób możemy ,,uratować” żywność przed wyrzuceniem. Uczniowie chętnie podejmowali aktywności pod czujnym okiem wychowawców. Po lekcji w bibliotece kontynuowali wypełnianie kart pracy przekazanych przez bibliotekarkę w salach lekcyjnych. Atmosfera podczas zajęć była przyjazna.
![](https://zspczermin.pl/szkola/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/zdjecie-I_1024x576.jpg)
![](https://zspczermin.pl/szkola/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/zdjecie-II_1024x624.jpg)
![](https://zspczermin.pl/szkola/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/zdjecie-III_1024x576.jpg)
![](https://zspczermin.pl/szkola/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/zdjecie-IV_1024x576.jpg)
![](https://zspczermin.pl/szkola/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/zdjecie-V_1024x576.jpg)
![](https://zspczermin.pl/szkola/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/zdjecie-VI-1_432x768.jpg)