Nasza żywność, to, skąd pochodzi i jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co jemy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety.
W tym roku szkolnym uczniowie klas drugich uczestniczyli w programie edukacyjnym ,,Dieta przyjazna planecie”. W dniach 21-22.03.2023 roku w bibliotece szkolnej odbyły się dwa spotkania o tematyce diety planetarnej. Pierwsze dotyczyło produkcji i transportu żywności, drugie – cech diety przyjaznej planecie oraz marnowania żywności. Porównano produkcję żywności w wielkoobszarowych gospodarstwach z tą w małych gospodarstwach ekologicznych i ogródkach przydomowych. Udowodniono, że dla środowiska lepiej jest, gdy wybieramy nasze lokalne produkty, występujące w danym sezonie, niż egzotyczne, sprowadzane z zagranicy. Porozmawiano o cechach diety planetarnej i o tym, w jaki sposób możemy ,,uratować” żywność przed wyrzuceniem. Uczniowie chętnie podejmowali aktywności pod czujnym okiem wychowawców. Po lekcji w bibliotece kontynuowali wypełnianie kart pracy przekazanych przez bibliotekarkę w salach lekcyjnych. Atmosfera podczas zajęć była przyjazna.