W dniu 5 października 2022 roku, uczniowie klas czwartych, wraz z opiekunami uczestniczyli w wycieczce integracyjnej do Rzeszowa i Kolbuszowej.
W Rzeszowie uczestnicy wycieczki brali udział w warsztatach czekoladowych zorganizowanych przez Pijalnię Czekolady M. Pelczar. Uczniowie poznali m.in. historię czekolady, skład i smak poszczególnych rodzajów czekolad. Przy pomocy Pań dekorowali czekoladowe tabliczki i lizaki, które po schodzeniu trafiły do ich domów.
Kolejnym punktem naszej wycieczki był Skansen w Kolbuszowej. Uczestnicy mieli okazję poznać historię i tradycję dwóch grup etnograficznych zamieszkujących Kotlinę Sandomierską (Lasowiaków i Rzeszowiaków). Uczniowie obejrzeli kilkanaście obiektów dużej i małej architektury drewnianej, m.in. chałupy, budynki inwentarskie (stajnie, obory, chlewy, kurniki), stodoły, spichlerze, budynki przemysłów wiejskich, jak młyn wodny, wiatraki, wreszcie budynki użyteczności publicznej – szkoła, karczma i remiza strażacka, a także okazały kościół pw. św. Marka Ewangelisty. Do najstarszych obiektów należą m.in.: dwór z Brzezin z 1753 r. oraz kościół z Mielca-Rzochowa postawiony w 1843 r.
Ponadto uczniowie brali udział w warsztatach „Ziarnko do ziarnka – znaczenie chleba w tradycji”. Podczas lekcji poznali prace polowe i gospodarskie, narzędzia i sprzęty służące do obróbki zboża, a także nauczyli się rozróżniać różne jego gatunki. Dowiedzieli się o ciekawych zwyczajach związanych z wypiekiem chleba. W kuchni w szkole z Trzebosi prowadząca upiekła tradycyjne proziaki. Wszyscy delektowali się smakiem przysmaków pieczonych na blasze oraz wiejskiego chleba z masłem.
Przesłodzeni i pełni wrażeń wróciliśmy do Czermina.