Stołówki szkolnej na okres od 16.12-20.12.2024 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
Poniedziałek 16.12 | Zupa pomidorowa na maśle (mleko) z ryżem pełnoziarnistym, marchewką, selerem, pietruszką korzeniem, zieleniną, zabielana śmietaną (mleko), Chleb orkiszowy (pszenica, żyto, owies). Sezonowy owoc. Herbata z cytryną | Racuchy (pszenica, jaja, mleko) z jabłkami. Sok Kubuś |
Wtorek 17.12 | Pieczone nuggetsy z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych (mleko, pszenica, jaja). Kasza kuskus (pszenica) z masełkiem (mleko). Mizeria na śmietanie (z mleka). Sok tłoczony z owoców 100% | Bułka ziarnista (pszenica) z masłem (mleko), ryba w pomidorach, twarożkie (mleko), rzodkiewką i szczypiorkiem Kakao na mleku. |
Środa 18.12 | Hot dog”: bułka pszenno – żytnia z parówką drobiową (z dod. białka sojowego), sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem, papryką, czerwoną cebulką, kukurydzą, ketchupem (gorczyca, seler), koperkiem. Herbata z cytryną, Sok Kubuś | Naleśniki z serem (gluten, mleko, jaja) Mus owocowy |
Czwartek 19.12 | Barszcz (gluten)na wywarze z suszonych grzybów ze śmietaną (mleko) z ziemniakami i cebulką na maśle (mleko) Chleb graham (gluten) Owoc, Kompot z suszonych owoców | Bułeczka z makiem (mleko, jaja, gluten) Sok cymes. |
Piątek 20.12 | Pieczony kotlet z miruny (ryba, jaja, pszenica) Ziemniaki z dod. masła (mleko) i koperku, Marchew duszona na maśle (mleko) z groszkiem (z dod. mąki (gluten)) Kompot owocowy | Drożdżówka (gluten,jaja,) z brzoskwinią Jogurt pitny łaciaty (mleko) |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
Intendent: ………………… Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził: ……………………………………