Stołówki szkolnej na okres od 28.04-30.04.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
Poniedziałek 28.04 | Żurek (mąka żytnia i pszenna) z jajkiem, kiełbasą wieprzową „wiejską”, śmietaną (mleko), majerankiem, chleb wiejski (pszenica, żyto, mleko) posypany sezamem, owoc, Herbata z cytryną | Makaron (pszenica, jaja) z masłem (mleko) i twarogiem (mleko), kompot |
Wtorek 29.04 | Paluszki rybne (ryba, jaja, gluten) z ziemniakami maszczonymi masłem (mleko), sałata zieloną z sosem jajeczno – śmietanowym (z mleka) Kompot owocowy | Kanapka wiosenna: bułka pszenna z masłem (mleko), serem żółtym (mleko), sałatą zieloną, ogórkiem, papryką, rzodkiewką, szczypiorkiem Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku |
Środa 30.04 | Krupnik z kaszą pęczak (gluten,seler) na mięsie z ziemniakami, zabielany śmietaną (mleko) z zieleniną, Chleb orkiszowy (gluten, soja), owoc, Herbata z cytryną | Naleśniki (gluten, jaja,mleko) z jabłkami prażonymi. Kompot truskawkowy |
Czwartek 01.05 | ————————— | ———————– |
Piątek 02.05 | ————————— | ———————– |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
Intendent: ………………… Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził: ……………………………………

