JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 06.10-10.10.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek przedpołudniowyPosiłek podczas świetlicy ok. godz. 14-ej
Poniedz. 06.10Bułka (pszenica), zapiekana z kiełbasą i serem mozarella, ketchupem, szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe,  herbata z cytryną  Makaron (z mąki pszennej) polany masłem (z mleka) z serem  (z mleka), Kompot wieloowocowy
Wtorek 07.10Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniwym  (gluten, mleko), kasza orkiszowa (gluten) z masłem (z mleka), surówka wielowarzywna z: kapusty, marchewki, jabłka, pestek dyni, natki pietruszki, z dod. majonezu (gorczyca, żółtka jaj), kompot truskawkowy,Koktajl borówkowy na jogurcie naturalnym (z mleka) – wyrób własny, wek pszenno – żytni z masłem (z mleka)
Środa 08.10Zupa fasolka z warzywami (gluten, seler) z kiełbasą wieprzową    „podwawelską” ( soja), chleb pszenny, owoc, herbata z cytryną  Racuchy z jabłkami (gluten, jaja, mleko) Kompot z owoców mieszanych    
Czwartek 09.10Filet z indyka „po chińsku” z ryżem, warzywami (selerem) z dod. mąki pszennej i masła (z mleka), sok tłoczony jabłkowy 100%Muffinki z czekoladą gorzką (gluten, jaja) – wyrób własny, Mleko
Piątek 10.10Ryba miruna panierowana (gluten, jaja) pieczona, ziemniaki z masłem (z mleka) i koperkiem, marchewka duszona na maśle (mleko,gluten) z groszkiem zielonym,  kompot z owoców mieszanych,Budyń śmietankowy (jaja, mleko) z wiórkami czekoladowymi Drożdżówka z marmoladą (gluten, jaja,)

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie 
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.