Stołówki szkolnej na okres od 20.01-24.01.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
Poniedziałek 20.01 | Makaron (z mąki pszennej) polany masłem (z mleka) z serem (z mleka), sok kubuś, Kompot | Jabłko pieczone z kruszonką (gluten, mleko), ciasteczka owsiane |
Wtorek 21.01 | Gulasz wieprzowy (pszenica), kasza pęczak (gluten) z masłem (mleko), z surówką z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i pestek dyni Kompot owocowy | Serek waniliowy (mleko), wafle ryżowe w polewie malinowej |
Środa 22.01 | Kapuśniak (seler) na mięsie z ziemniakami, kiełbasą „podwawelską ekstra” (soja) , tymiankiem i śmietaną (mleko) Chleb wiejski (gluten) Owoc. Herbata z cytryną | Racuchy (gluten, jaja,mleko) z jabłkami. Kompot owocowy |
Czwartek 23.01 | Filet drobiowy panierowany (gluten, jaja) z ryżem (mleko), buraczki ćwikłowe z jabłkami, Sok tłoczony | Bułka ziarnista (gluten, soja,sezam) z masłem (mleko), serem żółtym (mleko), sałatą zieloną, ogórkiem świeżym, szczypiorkiem Herbata z cytryną |
Piątek 24.01 | Paluszki rybne (ryba, jaja, gluten) z ziemniakami maszczonymi masłem(mleko), sałatka z ogórków kiszonych z cebulą czerwoną Kompot owocowy | Galaretka jogurtowo- owocowa (mleko) – wyrób własny Rogalik (gluten, jaja) z serem (mleko) |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
Intendent: ………………… Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził: ……………………………………