Stołówki szkolnej na okres od 03.11-07.11.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
| Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
| Poniedziałek 03.11 | Makaron (z mąki pszennej) polany masłem (z mleka) z serem twarogowym (z mleka), sok przecierowy Kubuś, | Jabłko pieczone z kruszonką (gluten, mleko) |
| Wtorek 04.11 | Gulasz wieprzowy (pszenica), kasza pęczak (gluten) z masłem (mleko), z surówką z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i pestek dyni Kompot truskawkowy | Serek wiejski (mleko) truskawkowy Wafle ryżowe |
| Środa 05.11 | Zalewajka (gluten) z ziemniakami, kiełbasą ”podwawelską ekstra”(soja), jajkiem, śmietaną (mleko), majerankiem. Chleb wiejski (gluten) Słupki marchewki. Herbata z cytryną | Racuchy (gluten, jaja, mleko) z jabłkami. Kompot owocowy |
| Czwartek 06.11 | Filet drobiowy duszony z warzywami (marchewka, cebula, por), na maśle (mleko) z ryżem, mizeria na jogurcie (mleko) i śmietanie (mleko). Sok tłoczony | Bułka ziarnista (gluten, soja, sezam) z masłem (mleko), serem żółtym (mleko), sałatą zieloną, ogórkiem świeżym, szczypiorkiem Herbata z cytryną |
| Piątek 07.11 | Ryba mintaj panierowana (jaja, gluten) z ziemniakami maszczonymi masłem(mleko), marchewką duszoną z masłem (mleko) i groszkiem zielonym (z dod. mąki pszennej) Kompot owocowy | Kisiel wiśniowy – wyrób własny Rogalik (gluten, jaja) z serem (mleko) |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
