Stołówki szkolnej na okres od 01.12-05.12.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
| Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
| Poniedziałek 01.12 | Żurek (mąka żytnia i pszenna) z jajkami, kiełbasą wieprzową „wiejską”, majerankiem, zabielany śmietaną (mleko) Chleb „wiejski” pszenno – żytni (gluten) Owoc. Herbata z cytryną | Racuchy z jagodami leśnymi (mleko, jaja, gluten). Kompot owocowy. |
| Wtorek 02.12 | Zupa z pulpecikami drobiowymi (jaja, gluten) w warzywami (seler) zabielana śmietaną (mleko) i koperkiem. Chleb ziarnisty (gluten, sezam) Herbata owocowa. | Kisiel truskawkowy – wyrób własny, z kleksem jogurtowym (mleko), bułka maślana (gluten, jaja, mleko) |
| Środa 03.12 | Łazanki (gluten) z kapustą smażoną na maśle ( mleko). Kompot owocowy. | Pieczywo graham (pszenica, żyto) z: masłem (mleko), szynką z indyka, papryką świeżą, sałatą zieloną. Herbata malinowa. |
| Czwartek 04.12 | Dramstiki miodowe z kurczaka pieczone, ziemniaki z masłem (mleko) i koperkiem, Buraczki ćwikłowe z chrzanem, Kompot truskawkowy. | Sałatka makaronu ryżowego, ogórka, papryki, sera żółtego, szynki z majonezem (jaja, gorczyca), kanapka (gluten) z masłem (z mleka) i pomidorem i szczypiorkiem. Herbata z cytryną |
| Piątek 05.12 | Tiftele rybne w sosie cytrynowym (mleko, gluten, jaja), kasza kuskus z masłem (mleko), Surówka z pora (gorczyca) Sok tłoczony jabłkowy 100%. | Muffinki straciatella (pszenica, jaja, mleko) – wyrób własny Bawarka (mleko). |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
