JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 10.02-14.02.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek przedpołudniowyPosiłek podczas świetlicy ok. godz. 14-ej
Poniedz. 10.02Pizza (mąka pszenna, mleko) z wędliną „krakowską z drobiem” (z dod. białka sojowego) i serem mozzarella (z mleka), ketchupem (z dod. selera, gorczycy) – wyrób wasny,  kompot wieloowocowy  Racuchy (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkami, herbata z cytryną    
Wtorek 11.02Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym (gluten), ryż z masłem (z mleka), surówka z marchewki, jabłka i ziaren słonecznika, sok jabłkowy tłoczonyBułka ziarnista (gluten) z masłem (z mleka), serem mozzarella w kostce (z mleka), sałatą zieloną, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, herbata z cytryną
Środa 12.02Makaron (gluten, jaja) polany masłem (z mleka) z polewą truskawkowo jogurtową (mleko), owoc-banan, kompot wiśniowyZupa z groszku łuszczonego z warzywami (seler) na mięsie – krem – podawana śmietaną (mleko) koperkiem i groszkiem ptysiowym (gluten, jaja)
Czwartek 13.02Kotleciki drobiowe „szu szu”, ziemniaki z koperkiem i masłem (z mleka, gluten), salata zielona na śmietanie (z mleka), kompot truskawkowy,Rolada biszkoptowa (gluten, jaja) z jabłkami prażonymi, kawa Inka (gluten)
Piątek 14.02Klopsiki rybne w sosie koperkowym (jaja, gluten) kasza kuskus (z pszenicy durum) z dod.  masła (z mleka), surówka z: ogórka kiszonego z czerwoną cebulą, marchewki, jabłka i pestek dyni, kompot z owoców mieszanychKakao na mleku, wek pszenny z masłem (z mleka) i dżemem

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie  z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.

Intendent: …………………  Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził:   ……………………………………