Stołówki szkolnej na okres od 15.12-19.12.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
| Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
| Poniedziałek 15.12 | Ryż zapiekany z jabłkami, Kompot owocowy (mleko,) | Budyń czekoladowy, wafle ryżowe (gluten, jaja, mleko) |
| Wtorek 16.12 | Nuggetsy z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych Kasza kuskus z dodatkiem masła. Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami, ogórkiem i oliwą. Sok tłoczony z owoców 100% (mleko, gluten, jaja). | Bułka ziarnista z masłem, szynką, ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem Herbata z cytryną (gluten, mleko) |
| Środa 17.12 | Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym Kompot wiśniowy. (gluten, mleko, seler) | Serek ziarnisty, owocowy, Bułeczka maślana (gluten, jaja, mleko) |
| Czwartek 18.12 | Ryba panierowana, pieczona z ziemniakami z dodatkiem masła i koperkiem, marchewka duszona z groszkiem zielonym. Kompot owocowy. (gluten, jaja, mleko, ryba) | Sandwich z szynką i serem żółtym, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną (gluten, mleko) |
| Piątek 19.12 | Barszcz wigilijny na wywarze z suszonych grzybów ze śmietaną z ziemniakami i cebulką na maśle. Chleb graham. Piernik przekładany powidłem śliwkowym, Kompot z suszonych owoców (gluten, mleko) | Sok Kubuś Ciastka owsiane Fit Sante |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
