Stołówki szkolnej na okres od 15.09-19.09.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
Poniedziałek 15.09 | Zupa ogórkowa na maśle (mleko) z warzwami (marchew, pietruszka, seler), ryżem zabielana śmietaną (mleko) i zieleniną. Chleb orkiszowy (gluten,mleko). Owoc- śliwki. Herbata z cytryną | Makaron (gluten, mleko) ze serem twarogowym (mleko) Kompot wiśniowy |
Wtorek 16.09 | Pulpety z mięsa wieprzowego (jaja, pszenica) w sosie pomidorowym (mleko,gluten), z kaszą pęczak (gluten, mleko) ogórkami kiszonymi z cebulą. Kompot wieloowocowy. | Chleb graham (pszenica, żyto), masło (mleko) ser mozzarella kulka (mleko), sałata, pomidor, bazylia. Herbata owocowa |
Środa 17.09 | Zupa gulaszowa z mięsem i warzywami (jaja, pszenica, mleko, seler),zabielana śmietaną (mleko) i zieleniną, chleb orkiszowy (gluten, mleko,) Sok jabłkowy 100% | Kasza kuskus (gluten) z musem jogurtowo- truskawkowym (mleko) |
Czwartek 18.09 | Filet drobiowy z pieca, ryż z masłem (mleko), Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i majonezem (gorczyca) Kompot truskawkowy | Koktajl owocowy (bananowo – borówkowy) na jogurcie naturalnym (mleko) – wyrób własny Bułeczka maślana (jaja, pszenica, mleko) |
Piątek 19.09 | Ryba panierowana (pszenica, jaja), kasza bulgur (gluten), mizeria ze śmietaną (mleko). Kompot wieloowocowy | Kisiel owocowy – wyrób własny Wafle ryżowe |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.