JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 15.09-19.09.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek „gorący” przedpołudniowyPosiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej
Poniedziałek 15.09Zupa ogórkowa na maśle (mleko) z warzwami (marchew, pietruszka, seler),  ryżem zabielana śmietaną (mleko) i zieleniną. Chleb orkiszowy (gluten,mleko). Owoc- śliwki. Herbata z cytrynąMakaron (gluten, mleko) ze serem twarogowym (mleko) Kompot wiśniowy
Wtorek 16.09Pulpety z mięsa wieprzowego (jaja, pszenica) w sosie pomidorowym (mleko,gluten), z kaszą pęczak (gluten, mleko) ogórkami kiszonymi z cebulą. Kompot wieloowocowy.Chleb graham (pszenica, żyto), masło (mleko) ser mozzarella kulka (mleko), sałata, pomidor, bazylia. Herbata owocowa  
Środa 17.09Zupa gulaszowa z mięsem i warzywami (jaja, pszenica, mleko, seler),zabielana śmietaną (mleko) i zieleniną, chleb orkiszowy (gluten, mleko,) Sok jabłkowy 100% Kasza kuskus (gluten) z musem jogurtowo- truskawkowym (mleko)  
Czwartek 18.09Filet drobiowy z pieca, ryż z masłem (mleko), Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i majonezem (gorczyca) Kompot truskawkowyKoktajl owocowy (bananowo – borówkowy) na jogurcie naturalnym (mleko) – wyrób własny Bułeczka maślana (jaja, pszenica, mleko)
Piątek 19.09Ryba panierowana (pszenica, jaja), kasza bulgur (gluten), mizeria ze śmietaną (mleko). Kompot wieloowocowyKisiel owocowy  – wyrób własny Wafle ryżowe

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie 
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.