JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 15.12-19.12.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek „gorący” przedpołudniowyPosiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej
Poniedziałek 15.12Ryż zapiekany z jabłkami, Kompot owocowy (mleko,)Budyń czekoladowy, wafle ryżowe (gluten, jaja, mleko)
Wtorek 16.12Nuggetsy z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych Kasza kuskus z dodatkiem masła. Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami, ogórkiem i oliwą. Sok tłoczony z owoców 100% (mleko, gluten, jaja).  Bułka ziarnista  z masłem, szynką, ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem Herbata z cytryną      (gluten, mleko)                        
Środa 17.12Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym Kompot wiśniowy. (gluten, mleko, seler)Serek ziarnisty, owocowy, Bułeczka maślana (gluten, jaja, mleko)
Czwartek 18.12Ryba panierowana, pieczona z ziemniakami z dodatkiem masła i koperkiem, marchewka duszona z groszkiem zielonym. Kompot owocowy. (gluten, jaja, mleko, ryba)Sandwich z szynką i serem żółtym, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną (gluten, mleko)
Piątek 19.12Barszcz wigilijny na wywarze z suszonych grzybów ze śmietaną z ziemniakami i cebulką na maśle. Chleb graham. Piernik przekładany powidłem śliwkowym, Kompot z suszonych owoców (gluten, mleko)Sok Kubuś Ciastka owsiane Fit Sante  

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie 
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.