Stołówki szkolnej na okres od 26.05-30.05.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
Poniedziałek 26.05 | Żurek (mąka żytnia i pszenna) z jajkami, kiełbasą wieprzową „wiejską”, majerankiem, zabielany śmietaną (mleko) Chleb „wiejski” pszenno – żytni (mleko, sezam) Owoc Herbata z cytryną | Makaron (pszenica) z masłem (mleko) i musem truskawkowym na jogurcie naturalnym (mleko), Kompot |
Wtorek 27.05 | Filet drobiowy panierowany pieczony (jaja, pszenica) Ziemniaki z koperkiem i masłem (mleko) Mizeria (ogórki na jogurcie naturalnym (mleko) i śmietanie (mleko) Kompot wiśniowy | Wek pszenno – żytni z masłem (mleko) i dżemem Kakao na mleku. |
Środa 28.05 | Ryba pieczona Kasza orkiszowa (pszenica) z masłem (mleko) Surówka z kapusty pekińskiej, fasoli czerwonej, kukurydzy, papryki i koperku skropiona oliwą z oliwek Sok tłoczony | Bułka ziarnista (pszenica, owies) z masłem (mleko), sałatą zieloną, serem żółtym (mleko), pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem Herbata malinowa |
Czwartek 29.05 | Makaron spaghetti (pszenica) z sosem mięsno – warzywnym (mięso wieprzowe, cukinia, cebula, marchew) (pszenica, mleko). Herbata z cytryną | Jogurt bananowy na jogurcie naturalnym (mleko) i maślance (mleko) – wyrób własny Rogalik (pszenica, jaja, mleko) z czekoladą |
Piątek 30.05 | Zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, selerem, pietruszką korzeniem i natką, zabielana śmietaną (mleko), z dod. masła (mleko) Pieczywo graham (pszenica, żyto) Owoc Herbata | „Oponki” (pszenica, jaja, mleko) z serem białym (mleko) Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
Intendent: ………………… Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził: ……………………………………

