Stołówki szkolnej na okres od 20.10-24.10.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
| Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
| Poniedziałek 20.10 | Leczo z warzywami (seler, pomidory, pieczarki, cukinia, marchew, papryka, cebula, natka pietruszki), kiełbasą „podwawelską ekstra” (soja), z dod. mąki pszennej, masła (mleko) i śmietany. Chleb ziarnisty (gluten, mleko, sezam) Owoc, Kompot owocowy | Drożdżówka z toffi Soczek |
| Wtorek 21.10 | Kotlet schabowy wieprzowy (gluten, jaja), z ziemniakami z masłem (z mleka) i koperkiem, kapustą duszona z warzywami (mleko, gluten). Kompot truskawkowy, | Jogurt owocowy pitny Łaciaty (mleko) Wek (pszenica) z masłem (mleko) |
| Środa 22.10 | Zupa krem dyniowo-marchewkowa zabielana śmietanką (mleko) z grzankami (gluten). Rogalik z serem (mleko, jaja, gluten). Kompot wiśniowy | Kopytka (gluten, jaja) omaszczone masłem (mleko) z musem śliwkowym Woda cytrynowa |
| Czwartek 23.10 | Gulasz drobiowy (gluten,) z kaszą kuskus (pszenica) z masłem (mleko) Buraczki ćwikłowe, Sok tłoczony z owoców 100% | Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem (mleko), pastą jajeczno-serową (mleko), ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem Kakao na mleku |
| Piątek 24.10 | Ryba miruna panierowana (pszenica, jaja) Ziemniaki z koperkiem i masłem (mleko) Surówka z pora, marchewki i jabłka z dodatkiem majonezu (gorczyca, jaja) Kompot owocowy. | Pudding czekoladowy na mleku (gluten, mleko, jaja) Wafle ryżowe |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
