JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 20.01-24.01.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek „gorący” przedpołudniowyPosiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej
Poniedziałek 20.01Makaron (z mąki pszennej) polany masłem (z mleka) z serem  (z mleka), sok kubuś, Kompot  Jabłko pieczone z kruszonką (gluten, mleko), ciasteczka owsiane
Wtorek 21.01Gulasz wieprzowy (pszenica),  kasza pęczak  (gluten) z masłem (mleko),  z surówką z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i pestek dyni Kompot owocowySerek waniliowy (mleko), wafle ryżowe w polewie malinowej
Środa 22.01Kapuśniak (seler) na mięsie z ziemniakami, kiełbasą „podwawelską ekstra” (soja) , tymiankiem i śmietaną (mleko)  Chleb wiejski (gluten) Owoc. Herbata z cytrynąRacuchy (gluten, jaja,mleko)  z jabłkami. Kompot owocowy
Czwartek 23.01Filet drobiowy panierowany (gluten, jaja) z ryżem (mleko), buraczki ćwikłowe z jabłkami, Sok tłoczony  Bułka ziarnista (gluten, soja,sezam) z masłem (mleko), serem żółtym (mleko), sałatą zieloną, ogórkiem świeżym, szczypiorkiem Herbata z cytryną  
Piątek 24.01Paluszki rybne (ryba, jaja, gluten) z ziemniakami maszczonymi masłem(mleko), sałatka z ogórków kiszonych z cebulą czerwoną Kompot owocowyGalaretka jogurtowo- owocowa (mleko) – wyrób własny Rogalik (gluten, jaja) z serem (mleko)    

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie  z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.

Intendent: …………………  Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził:   ……………………………………