Stołówki szkolnej na okres od 09.06-13.06.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek przedpołudniowy | Posiłek podczas świetlicy ok. godz. 14-ej |
Poniedz. 09.06 | Żurek (mąka żytnia i pszenna) z jajkami, kiełbasą wieprzową „wiejską”, majerankiem, zabielany śmietaną (mleko), Chleb „wiejski” pszenno – żytni (mleko, sezam), Mus owocowy, Herbata z cytryną. | Naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkami, kompot z owoców mieszanych |
Wtorek 10.06 | Rosół z makaronem (gluten, jaja), marchewką, selerem, porem, pietruszką korzeniem i natką, lubczykiem, rogalik, herbata z cytryną | Mięso drobiowe zapiekane z masłem (z mleka), ziemniaki z koperkiem i masłem (z mleka), surówka z marchewki, jabłka i ziaren słonecznika, kompot z owoców mieszanych |
Środa 11.06 | Zapiekanka: bułka pszenna z wędliną „krakowską z drobiem” (z dod. białka sojowego) i serem zółtym (z mleka), ketchupem (gorczyca, seler), szczypiorkiem, pomidorki koktailowe, herbata owocowa. | Ryż z masłem (mleko) z musem truskawkowym na jogurcie naturalnym (mleko), |
Czwartek 12.06 | Zrazy wieprzowe (bułka (mąka pszenna), jaja), w sosie pomidorowym (gluten) kasza orkiszowa (gluten) z masłem (z mleka), surówka z kapusty pekińskiej, ogórek, pomidorem i kukurydzą z dod. oliwy, Kompot wiśniowy. | Kakao na mleku. Chałka (gluten) z masłem (z mleka) i dżemem |
Piątek 13.06 | Ryba miruna panierowana (gluten, jaja) pieczona, ziemniaki z koperkiem i masłem (z mleka), Saatk wiosenna (sałata zielona, rzodkiewka, ogórek swieży, pomidor) na oliwie, kompot z owoców mieszanych | Jogurt pitny (mleko) Pączek (gluten) |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
Intendent: ………………… Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził: ……………………………………

