JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 24.03-28.03.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek „gorący” przedpołudniowyPosiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej
Poniedziałek 24.03Żurek (mąka żytnia i pszenna) z jajkami, kiełbasą wieprzową „wiejską”, majerankiem, zabielany śmietaną (mleko) Chleb „wiejski” pszenno żytni (mleko) Owoc , Herbata z cytryną  Tosty (gluten, soja, sezam) z kiełbasą (soja) i serem mozzarella (mleko), ketchup Herbata owocowa.
Wtorek 25.03Kotlet z indyka  panierowany pieczony (jaja, pszenica) Ziemniaki z koperkiem i masłem (mleko) Buraczki ćwikłowe Sok tłoczony jabłkowy 100%  Rogalik (gluten,jaja)  z toffi Jogurt  pitny (mleko)  
Środa 26.03Zupa z czerwoną soczewicą (seler) na kiełbasie (soja), ze śmietaną ( z mleka), ziemniakami, zieleną pietruszką, Pieczywo graham (pszenica, żyto) Owoc, Kompot owocowy„Oponki” (pszenica, jaja, mleko) z serem białym (mleko) Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku
Czwartek 27.03Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym z ryżem na maśle (mleko) Mizeria na śmietanie (mleko) Kompot wiśniowyGofry (gluten,mleko,jaja), Mleko
Piątek 28.03Ryba w cieście  (jaja, mleko, gluten) Kasza orkiszowa (pszenica) z masłem (mleko) Kapusta pekińska z sosem majonezowo-jogurtowym z koperkiem (gorczyca, jaja, mleko) Kompot truskawkowy  Koktajl owocowy na jogurcie naturalnym (z mleka) i maślance (z mleka)- wyrób własny Ciasteczka owsiane fit sante

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie  z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.

Intendent: …………………  Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził:   ……………………………………