JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 01.12-05.12.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek „gorący” przedpołudniowyPosiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej
Poniedziałek 01.12Żurek (mąka żytnia i pszenna) z jajkami, kiełbasą wieprzową „wiejską”, majerankiem, zabielany śmietaną (mleko) Chleb „wiejski” pszenno żytni (gluten) Owoc. Herbata z cytrynąRacuchy z jagodami leśnymi (mleko, jaja, gluten). Kompot owocowy.
Wtorek 02.12Zupa z pulpecikami drobiowymi (jaja, gluten) w warzywami (seler) zabielana śmietaną (mleko) i koperkiem. Chleb ziarnisty (gluten, sezam) Herbata owocowa.Kisiel truskawkowy – wyrób własny, z kleksem jogurtowym (mleko), bułka maślana (gluten, jaja, mleko)  
Środa 03.12Łazanki (gluten) z kapustą smażoną na maśle ( mleko). Kompot owocowy.Pieczywo graham (pszenica, żyto) z: masłem (mleko), szynką z indyka, papryką świeżą, sałatą zieloną. Herbata malinowa.
Czwartek 04.12Dramstiki miodowe z kurczaka pieczone,  ziemniaki z masłem (mleko) i koperkiem, Buraczki ćwikłowe z chrzanem,  Kompot truskawkowy.Sałatka makaronu ryżowego, ogórka, papryki, sera żółtego, szynki z majonezem (jaja, gorczyca), kanapka (gluten) z masłem (z mleka) i pomidorem i szczypiorkiem. Herbata z cytryną
Piątek 05.12Tiftele rybne w sosie cytrynowym (mleko, gluten, jaja), kasza kuskus z masłem (mleko), Surówka z pora (gorczyca) Sok tłoczony jabłkowy 100%.Muffinki straciatella (pszenica, jaja, mleko) – wyrób własny Bawarka (mleko).

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie 
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.