JADŁOSPIS

Stołówki szkolnej na okres od 20.10-24.10.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie

DataPosiłek „gorący” przedpołudniowyPosiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej
Poniedziałek 20.10Leczo z warzywami (seler, pomidory, pieczarki, cukinia, marchew, papryka, cebula, natka pietruszki), kiełbasą „podwawelską ekstra” (soja), z dod. mąki pszennej, masła (mleko) i śmietany. Chleb ziarnisty  (gluten, mleko, sezam) Owoc, Kompot owocowyDrożdżówka z toffi Soczek
Wtorek 21.10Kotlet schabowy wieprzowy  (gluten, jaja), z ziemniakami  z masłem (z mleka)  i koperkiem, kapustą duszona  z warzywami (mleko, gluten). Kompot truskawkowy,Jogurt owocowy pitny Łaciaty (mleko) Wek (pszenica) z masłem (mleko)
Środa 22.10Zupa krem dyniowo-marchewkowa  zabielana śmietanką (mleko) z grzankami (gluten). Rogalik z serem (mleko, jaja, gluten). Kompot wiśniowyKopytka (gluten, jaja) omaszczone masłem (mleko) z musem śliwkowym Woda cytrynowa
Czwartek 23.10Gulasz drobiowy  (gluten,)  z kaszą kuskus (pszenica) z masłem (mleko) Buraczki ćwikłowe, Sok tłoczony z owoców 100%Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem (mleko), pastą jajeczno-serową (mleko), ogórkiem, pomidorem  i szczypiorkiem Kakao na mleku
Piątek 24.10Ryba miruna panierowana (pszenica, jaja) Ziemniaki z koperkiem i masłem (mleko) Surówka z pora, marchewki i jabłka z dodatkiem majonezu (gorczyca,  jaja) Kompot owocowy.Pudding czekoladowy na mleku  (gluten, mleko, jaja) Wafle ryżowe

Uwaga:

1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie 
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.