Stołówki szkolnej na okres od 10.02-14.02.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek przedpołudniowy | Posiłek podczas świetlicy ok. godz. 14-ej |
Poniedz. 10.02 | Pizza (mąka pszenna, mleko) z wędliną „krakowską z drobiem” (z dod. białka sojowego) i serem mozzarella (z mleka), ketchupem (z dod. selera, gorczycy) – wyrób wasny, kompot wieloowocowy | Racuchy (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkami, herbata z cytryną |
Wtorek 11.02 | Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym (gluten), ryż z masłem (z mleka), surówka z marchewki, jabłka i ziaren słonecznika, sok jabłkowy tłoczony | Bułka ziarnista (gluten) z masłem (z mleka), serem mozzarella w kostce (z mleka), sałatą zieloną, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, herbata z cytryną |
Środa 12.02 | Makaron (gluten, jaja) polany masłem (z mleka) z polewą truskawkowo jogurtową (mleko), owoc-banan, kompot wiśniowy | Zupa z groszku łuszczonego z warzywami (seler) na mięsie – krem – podawana śmietaną (mleko) koperkiem i groszkiem ptysiowym (gluten, jaja) |
Czwartek 13.02 | Kotleciki drobiowe „szu szu”, ziemniaki z koperkiem i masłem (z mleka, gluten), salata zielona na śmietanie (z mleka), kompot truskawkowy, | Rolada biszkoptowa (gluten, jaja) z jabłkami prażonymi, kawa Inka (gluten) |
Piątek 14.02 | Klopsiki rybne w sosie koperkowym (jaja, gluten) kasza kuskus (z pszenicy durum) z dod. masła (z mleka), surówka z: ogórka kiszonego z czerwoną cebulą, marchewki, jabłka i pestek dyni, kompot z owoców mieszanych | Kakao na mleku, wek pszenny z masłem (z mleka) i dżemem |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
Intendent: ………………… Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził: ……………………………………

