Stołówki szkolnej na okres od 24.03-28.03.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
Data | Posiłek „gorący” przedpołudniowy | Posiłek dodatkowy (podczas świetlicy) ok. godz. 14-ej |
Poniedziałek 24.03 | Żurek (mąka żytnia i pszenna) z jajkami, kiełbasą wieprzową „wiejską”, majerankiem, zabielany śmietaną (mleko) Chleb „wiejski” pszenno – żytni (mleko) Owoc , Herbata z cytryną | Tosty (gluten, soja, sezam) z kiełbasą (soja) i serem mozzarella (mleko), ketchup Herbata owocowa. |
Wtorek 25.03 | Kotlet z indyka panierowany pieczony (jaja, pszenica) Ziemniaki z koperkiem i masłem (mleko) Buraczki ćwikłowe Sok tłoczony jabłkowy 100% | Rogalik (gluten,jaja) z toffi Jogurt pitny (mleko) |
Środa 26.03 | Zupa z czerwoną soczewicą (seler) na kiełbasie (soja), ze śmietaną ( z mleka), ziemniakami, zieleną pietruszką, Pieczywo graham (pszenica, żyto) Owoc, Kompot owocowy | „Oponki” (pszenica, jaja, mleko) z serem białym (mleko) Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku |
Czwartek 27.03 | Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym z ryżem na maśle (mleko) Mizeria na śmietanie (mleko) Kompot wiśniowy | Gofry (gluten,mleko,jaja), Mleko |
Piątek 28.03 | Ryba w cieście (jaja, mleko, gluten) Kasza orkiszowa (pszenica) z masłem (mleko) Kapusta pekińska z sosem majonezowo-jogurtowym z koperkiem (gorczyca, jaja, mleko) Kompot truskawkowy | Koktajl owocowy na jogurcie naturalnym (z mleka) i maślance (z mleka)- wyrób własny Ciasteczka owsiane fit sante |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
Intendent: ………………… Uzgodniono z kucharką:……………………………. Zatwierdził: ……………………………………

