Stołówki szkolnej na okres od 06.10-10.10.2025 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Czerminie
| Data | Posiłek przedpołudniowy | Posiłek podczas świetlicy ok. godz. 14-ej |
| Poniedz. 06.10 | Bułka (pszenica), zapiekana z kiełbasą i serem mozarella, ketchupem, szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną | Makaron (z mąki pszennej) polany masłem (z mleka) z serem (z mleka), Kompot wieloowocowy |
| Wtorek 07.10 | Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniwym (gluten, mleko), kasza orkiszowa (gluten) z masłem (z mleka), surówka wielowarzywna z: kapusty, marchewki, jabłka, pestek dyni, natki pietruszki, z dod. majonezu (gorczyca, żółtka jaj), kompot truskawkowy, | Koktajl borówkowy na jogurcie naturalnym (z mleka) – wyrób własny, wek pszenno – żytni z masłem (z mleka) |
| Środa 08.10 | Zupa fasolka z warzywami (gluten, seler) z kiełbasą wieprzową „podwawelską” ( soja), chleb pszenny, owoc, herbata z cytryną | Racuchy z jabłkami (gluten, jaja, mleko) Kompot z owoców mieszanych |
| Czwartek 09.10 | Filet z indyka „po chińsku” z ryżem, warzywami (selerem) z dod. mąki pszennej i masła (z mleka), sok tłoczony jabłkowy 100% | Muffinki z czekoladą gorzką (gluten, jaja) – wyrób własny, Mleko |
| Piątek 10.10 | Ryba miruna panierowana (gluten, jaja) pieczona, ziemniaki z masłem (z mleka) i koperkiem, marchewka duszona na maśle (mleko,gluten) z groszkiem zielonym, kompot z owoców mieszanych, | Budyń śmietankowy (jaja, mleko) z wiórkami czekoladowymi Drożdżówka z marmoladą (gluten, jaja,) |
Uwaga:
1. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki
i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny wytłuszczono, oznaczono zgodnie
z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
2. Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendenta.
